Sunday, July 26, 2009

~ SENI MEMPERTAHANKAN DIRI; TAEKWONDO ~

السلآم عليكم ورحمة الله وبركة


Sekadar berkongsi maklumat...aku cukup suka taekwondo ni dari sekolah rendah lagi..xtau la nape...tp mmg best...







SEJARAH RINGKAS...


Taekwon-Do ialah "Seni Bertempur menggunakan Tangan dan Kaki " yang terunggul dalam sejarah Korea yang di dokomentasikan tentang teknik mempertahankan diri . Ia diperkenalkan lebih kurang 600 selepas masihi semasa pemerintahan Silla Kingdom di Korea Selatan. Teknik bertempur purba ini dikenali sebagai Soo Bak-Gi.Ianya diikuti oleh Seni bertempur menggunakan kaki yang dikenali sebagai Tae Kwon. Kaedah ini digunakan untuk melatih tentera bagi Dinasti tersebut.






Dalam tahun 1962 Jeneral Choi Hong Hi telah dihantar sebagai Duta Korea ke Malaysia.Beliau mula memperkenalkan Seni Taekwon-Do ini kepada masyarakat di sini. Pada tahun 1963 Persatuan Taekwon-Do Malaysia pun ditubuhkan. Seni ini diterima dengan baik sehinggakan satu demontrasi di adakan di Stadium Merdeka di atas permintaan Perdana Menteri Malaysia Yang Teramat Mulia Tuanku Abdul Rahman Putra Alhaj.




Akhirnya Seni Taekwon-Do berkembang ke seluruh dunia atas usaha yang gigih Jeneral Choi dan anak-anak buahnya.Jeneral Choi Hong Hi dilatik sebagai Presiden Taekwon-Do Antarabangsa dan kekal sehingga sekarang.Seni Taekwon-Do di anggap sebagai Seni mempertahankan diri kebangsaan bagi negara Korea.





~rindunyer nk sparring~


TALI PINGGANG...MAKNA WARNA TALI PINGGANG PELATIH



PUTIH-Melambangkan bersih dan suci sepertimana pelatih-pelatih baru yang belum mengenali seni Taekwon-Do

KUNING- Melambangkan bumi yang tumbuhannya mula mengeluarkan pucuk dan akar sepertimana asas Taekwon-Do mula berkembang


HIJAU- Melambangkan tumbuhan yang mula membesar sebagaimana kemahiran Taekwon-Do mula dibina


BIRU- Melambangkan surga , ke arah kematangan tumbuhan kepada lebih membesar sebagaimana latihan Taekwon-Do sedang berjalan

MERAH- Melambangkan bahaya, berharap pelatih-pelatih berwaspada dan latihan mengawal dan amaran agar menjauhi daripada musuh.


HITAM- Bertentangan dengan putih, melambangkan kematangan dan berkemahiran Taekwon-Do.





~ni yg dah hebat tau...jgn nk tiru aksi ni..xpasal2, korang sakit lak~


~percaya tak, dulu aku penah wt cam ni?serius tau..~



~markah byk klu kena pale~


~hayyak.....~


nk tau lebih lanjut? klik ini

http://www.geocities.com/must_website/Taekwondo.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Taekwondo
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyeong
http://en.wikipedia.org/wiki/Sparring

##########################################################

Cuba bagitau aku...perlu tak, aku sambung taekwondo aku ni??now, aku dah tali pinggang merah...tp masalah nyer, dah lama gak aku tglkn bidang ni since masuk KUIS...last dapat belt merah pn time kt UNISEL BB dl...


TAEKWONDO ni dah lama aku join since darjah 5 ma...kwn2 seguru pn dah byk yg jadi instructor....Sir V. Sundram penah kata, bila awk dah habis belajar taekwondo ni...awk leh jadi guru ngajar budak2 kg awk pula....So cm ne ae? nk sambung ke??


Masa konvo adik aku baru ni pn, terjumpalah si Munzir (kwn seguru gak time kt SAMTTAR dulu)..dia de tnye, sambg lg ke taekwondo? aku jwp x...tp dia kata baik smbg coz aku dah dpt merah...amik hitam pertama sudah la..Si Munzir ni target nk sampai belt hitam ke-4...jeles gak ni...so, should i further it????


6 comments:

Faarihin said...

Salam.. wah.. bile sy nampak logo GTF terus mai ke blog cik Marjan ni.. sy pun dh lame tak aktif.. kalau cik Marjan masih berminat baik sambung.. dapat kan belt hitam tu.. sbab taekwon-do ni kan, permulaan bagi kita menghayati seni ini apabila kita start dapat belt hitam first DAN, itu Master sy yg bg tau.. sy igt agi smpai skang kata2 dia tu... sambunglah.. rugi tak smbung.. huhuhu.. saya pun teringin nak sambung ntuk dptkn 2nd DAN.. tapi masih lagi cari masa yg sesuai untuk berlatih.. hampir 4 thn sy dh tgglkn untuk amik upgrade test ni.. tapi mase bulan April aritu kot.. smpat gak sy pi masuk tournament GTF kat sunway piramid.. first time masuk.. rase nk msuk agi je.. best plak bile kna blasah.. hahaha.. Jom cik Marjan.. kita aktifkan balik seni mempertahankan diri ni.. (^__^)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm ukti...Allah Maha Besar..jmpe gak blogger yg sama minat nie..betul tu,mmg 'ketagih' nk lawan ni..wlu xhebat mne, tp semangat kena ada...at least dpt kua peluh bg sihat bdn..dah lama xjoin mne2 tournament ni..
sparring ni sy xpenah menang agi..klu pumsae (seni),alhamdulillah dpt gangsa..
insyaAllah sy smbg..tnx faarihin bg semangat..

نىك محمد حافظول said...

apa susahnye, join jela ukhti.. kat kuis nie kan ada..

saya yg sedih.. x dapat nak join koko... ;(

Brilliant Marjan@اداويه said...

mmg xsusah nik..masa je yg xde..sy ni dah sem akhir..thesis dah nk kena submit.npe xleh join koko nik?ssb kchatan ke?

Ansorullah said...

salam...semoga nta sentiasa diberi nikmat ksihatan n iman dri-NYA,
ana rse cm dh jdi regular custmer untk blog nta ne..;) bkn pe..topic yng nta postkn memg byk yg menrik n blog nta pun slalu diupdatekan..tahniah di ucapakn..

cter psl taekwondo memg buatkan ana rse tertrik..sbrnya ana dlu pernh gak lah join kejap..tpi xda rezeki nk truskan,tpi kalo blh memng ana nk sgt smbung blk blaja..seni mperthnkan diri ini memg bgus utk dpelajari, lagi2 utk kaum hawa..bak kta org sediakn pyung sblum hujan,so ble ad org ganggu or nk kacau kte..setidak2nya die pikir 2 3 x jgk nk kaco lgi kalo kta bgi flying kick kt muka die,hehe..xpun ble die tau kte ambk kls perthnkn diri ne adlh timbul rse tkut skt..

mla2 ana msk kampus ri2 ad brader mlayu ne ajk join silat cekak,x pikir pjg trus je msk..tpi 2 pun xmelarat sebb ltihan wk2 mlm n ana sentiasa sbuk ngn assigment + kels wak2 mlm plak.. yg hbis blaja silat utk persmbhan pengantin,huhu..2pun sebab ayah yg ajarkan..
so kalo nta ad niat nk smbg elok lah diteruskan..kalo bz sgt skrg mybe blh ambk kels luar nti..
truskan usaha..
majulah seni mpertahankn diri utk negara..;)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm.malu pulak rasenyer bl nta kt regular customer..pape pn tnx sgt2 sudi dtg blog sy ni..kata2 nta ni buat sy rase semangat plak nk sampaikn ilmu dgn cara sy sndri..tnx again..^_^
inyaAllah, sy smbg blk sukan kegemaran sy ni..seperti kt roomate sy "akk, leh join lps abis study t..syg tu dah dpt belt merah"..
tuk nta jg,ada masa t smbg je silat or taekwondo ni..bukan tuk p'tahanan dri je, tp ksihatan jg *_*

sekali lg, syukran jazilan ^_^