Thursday, August 13, 2009

~ MEMORI LAMA ~

السلآم عليكم ورحمة الله وبركة



Kadang-kadang bila kita ingat balik zaman sekolah dulu, mesti rasa seronok kan?? Ngape ae? Teringat kenakalan yang dilakukan dulu2 ke? Ke 1st love korang? Ala..cinta-cinta monyet gitu…Tak pun, cikgu yg korang suka? Subjek yg jadi kegemaran ke?..ala..senang cite, mcm2 ada..

Nak kata aku nakal dulu pn, tak juga coz aku ni biase2 jer…huhu.. Tp boleh tahan gak ar..hahahaha..nakal dak pempuan..

Entri aku kali ni sesaje nk ingat balik zaman aku time form 4 & form 5 dulu.. Senang kata, sejak aku pindah sekolah lps tamat PMR..

Pindah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Panglima Garang(SMKTPG) since bulan 4 thn 2001. Ngada2 nk tukar kos yg aku suka. Time kat Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Rahimah (SAMTTAR), bukan tak boleh bawa B.Arab (kebanyakn yg pindah ada yg xbole amik B.Arab) tp aku borink dah kt citu. Ntah la. Tak tau nape. Degil punya pasal la senang kata. Lagipun tak suka amik account ketika itu. Nk lari la..*_*

So, bila masuk SMKTPG, aku amik Lukisan Kejuruteraan (LK). Dlm kelas ni, almaklumlah, nama pn dah LK, jadi mostly student nyer ramai yg laki. Semuanyer 25 (boys 15, girl 10). Dari situlah, aku dipanggil AWIE. Sesedap je Cikgu Jailani pgl cm tu...Ada juga yg pgl aku 'Budak Papan'..Siapa yg aliran cam aku, biasa akan bawa papan lukisan samada jenis kayu or plastik..yg bagi gelaran ni, si Mahyul Asyura, kwn asrama aku..

Masa form 5 la, ntah cm ne dorg dlm kelas aku ni, lantik aku jd penolong kelas bantu si Zaifitri..Adeh..Tambah je beban.. Aku ni garang ke? Tnyer la kwn2 kelas aku…huhu.. Bila dah ramai kwn laki dlm kelas, ada je la yg suka menyakitkan hati... Cham Chin Lei antara wanted yg paling aku xsuka.. Bukannyer pe pn, tau la dia pandai, tp suka sgt ajak aku borak bila cikgu ngjar..de je la yg dia nk share ngn aku..Mcm2 karenah dak kelas aku ni. Walau papepn, sejak masuk SMKTPG ni, aku makin aktif. Ialah maybe dulu kt SAMTTAR, dorg pilih kasih sikit. Biasenyer dak asrama je yg boleh join aktiviti sekolah..Itu yg aku malas nk join..

Kat SMKTPG ni gak, aku saje nk dok asrama… Walaupn rumah aku dekat je. Kt asrama ni, jgn cite la, senior (form 5) tak ramai pn. 7org je. Semua girls..hahaha..Aku? Nakal? biarlah cite tu jadi rahsia. Kat asrama, aku di lantik jadi AJK Biro Ibadah. Selalu kena kejutkn dorg bgn solat.. Kadang, aku la org pertama dicari bl de pape. Aku, manusia paling awl bgn kt asrama ni. Sampai dak junior kata, “akk tu tak takut hantu ker??”, “npe la akk tu bgn pagi2 ae?”, “suka betul akk tu membasuh pg2” dan banyak lglah..

Tp de jugak yg nk buli aku waktu awal2 aku masuk asrama dulu..Mungkin diri ini kecik sgt n sweet je, so adik2 ni ingat aku ni baya dorg.. Sangat menguji minda ae...Tapi, akhirnya, AKU ADALAH AKU...xde sape nk usik pn.. Lagipun aku jenis wt hal sendiri... Cuma bila nk abis p'sekolahan, de la adik2 yg nk jadikan aku sebagai kakak angkatla.. Bagi hadiah la..Terharu betoi..

Pendek cerita, aku suka sgt kenangan aku time tu. Lagi2 my classmate…Mcm2 cerita yg berlaku dan yg aku cipta sendiri..Alhamdulillah, walau dh berlalu zaman tu, until now, we all still contact each other. Kebanyakkannya ada yg dah kawen pn..

Tapi di sini, saje nk bagitau SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN BUAT EZRI BIN BASRI (dlm bulatan) yg jatuh pada hari ini…Dia antara bebarapa sahabat yg still berhubung dgn aku selain Hirzayati, Saliza, Sufian, Zaifitri and NorFazrin..Azlizawati and Rafiza de gak, tp dorg dah kawen…yg lain semua hilang jejak…

Sebenarnya, sengaja aku tak wish birthday si Ezri ni sejak malam td and pagi ni. Nak dera jiwa dia.haha....Agak keterlaluan ae....Maafkn hamba, En. Ezri…Padahal time besday aku, dialah antara org yg paling awl wish..hekhek..

SEMOGA DIRIMU DI LINDUNGI ALLAH S.W.T DAN DIMURAHKAN REZEKI..DI SAYANGI KELUARGA DAN RAKAN2 SEKERJA. SEMOGA ANDA SIHAT SELALU (jgn demok2 ae ^_^). CEPAT2 KAHWIN TAU..

TAK LUPA JUGA BUAT KAK ASMA HANIN YG JUGA MENYAMBUT ULANG TAHUN PADA 17 OGOS INI..TERIMA KASIH KAK…SEMOGA DIRIMU DIBERKATI ALLAH S.W.T

5 comments:

mama kiter said...

memang seronok jika di imbau zaman persekolahan..rasa rasa macam nak pergi sekolah kembali..

Tetapi zaman dulu dulu, bag sekolah tidaklah seberat sekarang. Lihat anak pikul bag yang lebih berat dari diri sendiri, kesiahan sangat sangat. Geram tak usah cakap lah..

Brilliant Marjan@اداويه said...

waduh...betul tu..tp time sy dulu, cikgu bg share buku, cikgu tau kami byk bawa buku tp depend on cikgu jugalah..

Yang rajin, mmg bwa buku byk...tp bg yg malas ni, lenggang kangkung je..

Dulu mmg xsama dgn sekarang...

pu3 balqis said...

wah.. xcitednya dy mengimbau kenangan lalu..

rami jugakla kawan2 lama yang still contact ngn mrjan ek..

apa pon, zaman persekolahan mmg best..!

Brilliant Marjan@اداويه said...

alhamdulillah..best ingt kenangan lama..kwn2 yg ada kena dihargai..eratkn ukhwah yg sedia terjalin

albanaT said...

salam ukhwah...

memory scolah mmg sgt sweet kan...haha..rasa rindu kembali ke zaman lalu..

macam2 rasanya nak ubah balik..terutama result..huhu