Saturday, November 21, 2009

~KESIHATAN & DERMA ORGAN

Salam semua..

Alhamdulillah pagi tadi dalam pukul 10 lebih sempatlah sy bersama umi pergi ke Dewan Orang Ramai Kg Jenjarom untuk melakukan ujian kesihatan...Sebenaranya abah sy yg suruh dtg bg sokongan sebab org tak ramai..memula tgk kehadiran tu cam sedih je dan kebetulan sy je yg paling muda yg bergelar 'MISS'...yg lain semua warga EMAS..

Masa nak daftar tu, p'bantu tu tanya, nape nak cek? Dan kebetulan abah sy selaku pihak yg anjur prgram ni jawap bg pihak sy "Sepupu mak dia ni (dia merujuk pada sy ) ada cancer mase muda2..so aspecially for ladies pencegahan awal tuk breast cancer n cancer ovari kena dilakukan. Bahaya". Dalam hati sy lak kata, tak boleh ke aku nak cek kesihatan?? Erm..Tak kesahla nampak janggal sorg je muda, baik cek awal2..nati dah tua susah pulak nak cegah..badan sy yg sy bawa sampai tua nati (itupun jika Allah izinkan umur sy pnjg)

Bila dalam pukul 11 tu baru nampak kehadiran warga kg semakin bertambah tp sy tgk still sy sorg je yg muda..adoi..sedih lak rasenyer..

Ada 5 kaunter kat sini..Kaunter pertama tuk daftar & saringan kesihatan, kaunter ke2 cek berat badan & pinggang, kaunter ke3 urine test & glukos dlm badan, kaunter ke4 tekanan darah n last but not least kaunter kaunseling..

Tuk semua kaunter yg sy lalui tu, alhamdulillah sy xde masalah pun..hehe..semua normal tp...aaaarghhhh...ni yg den xboleh terima ni..beratku telah naik??? Toing3x..geramnyer..ni pasal dok umah je la ni..xbersenam n masak sedap mkn byk (masak sedap? xpuji diri kan??)..huhu..sy nak berat dulu....(time wt master nati, aku nak turun naik tangga..asrama kt KUIS tu tnggi..aku nak berat aku yg dulu...ameenn..tolong doakan ae..)..tapi berat sy tu dirahsiakan..ekekek..

Sebenarnya, sy sangka ada derma darah tapi awal2 lagi umi pesan jgn nak derma takut sy sakit. Tp mmg xde p'khidmatan derma darah pun. Dalam entri sebelum ni pasal derma darah, sy bgtau sy pernah derma darah sebanyak 3x..rasanyer tuk derma darah ni, sy tak kesah lg dan tak de masalah tp sy risau juga sebab doktor ada bgtau darah sy ni lambat beku..sy taupun mase sy sem 3 (umur 22) ketika sy dibedah tuk buang ketumbit di mata kanan..serius!! doktor tu hairan sbb darah sy lepas dibedah lambat beku..hohoho..takutnyer..

Sepanjang 24thn hidup dipinjam ni, alhamdulillah mmg tak penah berlaku luka teruk la, tp umi ada cerita masa zaman kanak2, kaki sy luka kena pisau n darah lambat kering...Jauhkanlah malapetaka tak diingini..tapi mungkin sy bukan dlm tahap kronik la..

Berbalik pasal derma ni kn, sy penah terfikir gak nak derma organ tp tak tau organ pe yg sy nak bg dan penerimaan umi dan abah sy..Dalam Islam pun derma organ diharuskan dan mmg sgt2 digalakkn dlm tujuan membantu saudara kita yg lebih memerlukan. Tp tak ramai org Melayu yg sudi mendermakan organnya..Kenapa ae?? Korang ada jawapan?? Boleh jadi juga korban tuk saudara kita kan?? Betul tak??

Papepun layan klip kt bawah ni..

Korang juga boleh lihat web ni..

http://saifulislam.com/?p=518



4 comments:

Faarihin said...

Salam.. kekadang pelik gak ngan org kesihatan ni.. org muda2 tak leh check ke? skang ni keadaan dah tak menentukan.. muda2 dh leh ada penyakit.. tapi sy plak..mak sy suh pi check.. sy aje yg maleh2 nak check.. huhuhu... kekadang risau gak ngan diri ni.. tapi harap2 tak ada ape2 yg seriuslah..

pas ni banyakkan jogging kak.. huhuhu.. (^__^)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm..lorh gitu pulak faarihin ni..jgn maleh dik..kdn2 xsakit tu yg tetibe akn bg kejutan akn dtg..huhu..adik akk de sorg cm tu..huhu..papepn kenalh m'jaga kesihatn diri sendiri k..

izakhairi said...

Salam adik,

niat yang baik perlu dipuji,
bukan semua berhati murni,
derma organ hebat sekali,
moga dapat keberkatan Illahi.

moga sis juga diberi kekuatan hati...

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm kak iza..

wah taringmu sudah nmpk..pandai b'pantun rupanyer..

semoga niat murnimu t'makbul..
selamat b'cuti kak..