Wednesday, December 16, 2009

~LAMA SANGAT

Salam semua..

Semoga kecerian sentiasa mengiringi diri anda semua..Tapikan..sy still lagi dlm keadaan tuk menyesuaikan diri dgn dunia baru yg sy ceburi ni...baru masuk migu ke-3..huhu..

Sebenarnya lama dah nak post new story about my life tp xcukup mase la..tension juga wat MBA ni..Only me and aini, fresh graduate dari BBAEC yang sangat "BAGUS" dan m'punyai hati kering tuk sambung terus wt MBA MUAMALAH..adakah sangat hebat?insyaAllah hebat kami..

Tapi mane nak sama dgn classmate lain yang rata-ratanya mempunyai penglaman kerja yg lama dan sudah berkahwin..huhuhu...agak mencabar di situ ae..so far, kami masih terbawa dgn situasi semasa di zaman degree dulu..muka pun suci bersih je tanpa noda2 pengalaman yang hebat2..

Classmate sy hanya 11 org je tuk full time yg wat MBA ni..lupa nk cakap, sy sambung kt KUIS lg..tp alhamdulillah hanya 1thn saje masa diambil berbanding dgn IPT lain yg menawarkan progrm MBA ni..ok,b'balik pasal classmate sy..semuanya mempunya latar belakang pendidikan yg hebat dan pengalamn kerja yg tiada tandingnya (ayat skema..)..ada yg dari PETRONAS (abg hisyam), SUK (abg rizal), sorg dari MALDIVE (kak aminath), businessman (abg muaz dan abg khuzaimi ), economic field (abg meor dan kak faezah) dan publisher (farid)..bila dgr je latar belakang dorg, sy dah kecut perut.."aku ni xde lansung pengalamn dunia keje; selain time keje lepas SPM n STPM dulu je mne cukup. takut sgt ni. dorg ni hebat. aku ni kecik je.."

But life must go on..amik pengalam dorg tu sbgi input baru..mereka pulak memandang kami dgn rase hebat kerana kami fresh lg dan otak maseh power (insyaAllah). Dalam kelas, sy ni xlah jenis banyak cakap, hanya jd diri sy je..bukan kedekut tp segan..boleh kn?

Walaupapepn, sy rase seronok skang..abah pn perasan p'bawaan diri n pemikiran sy berlainan..mungkin ikut persekitaran kot..tak pelah, janji hal yg membawa kebaikan..it come slowly to make a good person..mujur para pensyarah faham dgn keadaan kami yg fresh ni..apa2 pn. kmi juga adalah profit bg mereka so mereka kena juga jaga kami dengan baik..

Untuk makluman juga, agak kelakar bila jumpe junior2 sy..kebanyakm mmg tahu sy dah abis degree tp dorg tak menjangka sy still ada lagi di KUIS..ada yg kata sy syg KUIS (silap tu..) dan mcm2 lg usikan nakal..so far, xde lg kata sy repeat paper lg..jauhkan lah..rekod bersih ni..alhamdulillah

Sebenarnya, sekali lagi sy akan melalui sesi VIVA tp bukan sem ni, sem akan dtg..sy ada 3 sem je..advantage tuk sy adalah sy dah wt tesis n VIVA..hehehe..alhamdulillah..harapnya bukan penghalang. Tapi secara jujur, sy semangat nk wt MBA kerana itu adalah cita2 sy tp mmg tak sangka secepat ini. Selain sy nak dapat kerja lebih baik lagi..insyaAllah..tesis sy ketika degree dulu pn, sangat2 memberansangkan, so that's why sy nak smbg belajar lg..

Last but not least, sy harap sgt sy mampu capai cita2 sy n dapat lulus cemerlang dlm MBA MUAMALAH. Sy nak tebus balik kealpaan sy ketika degree dulu..sy nak jadi manusia yg luar biasa bagus, luar biasa hebat dan luar biasa cemerlang kepada Umi dan Abah sy..sy nak balas jasa mereka dan nak jadi contoh terbaik buat adik2 sy yg lain..harapnya sy dapat kerja yg baik lepas ni..ada lagi yg sy nak kejar..

~ Buat insan yg sentiasa menyokong sy, terima kasih tak terhingga..doakan kejayaan sy..Amin..(^_^)

6 comments:

Faarihin said...

Assalamualaikum kak..
lama tak jengah sini.. macam suasana baru? akak buat master satu tahun aje eh? wah.. bestnyer.. (^__^)

azxej said...

tahniah nyer....ilmu itu pelita hidup..so jgn jemu cari ilmu...ayat2 dari budak y masih xckup ilmu...

Brilliant Marjan@اداويه said...

faarihin >>

wa'alaikumsalam faarihin..
akk pun lama xjengah blog2 awk n kwn2 lain..so far so good..alhamdulillah..a'ah 1year je..faarihin nk wt juga ke?rajin2 bljr tau..

Brilliant Marjan@اداويه said...

azxej >>

terima kasih atas kata2 semangat tu..insyaAllah sy akn wt yg terbaik..awk pn kena kutip ilmu byk2 juga ae..^_^

Faarihin said...

assalamualaikum kak.. teringin sgt nak buat.. tapi knalah amik degree dulu.. huhuhu.. tu lah.. sy paham.. akak mesti sibukkan.. ape2 pun good luck yer kak.. (^__^)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm faarihim..
syukran atas nasihat dan doa yg diberi..akk hargai sgt2..doakan kejayaan akk..faarihin wt pelan2 ae..ikut kemampuan..