Friday, March 14, 2014

MISTERI MH370, CATUAN AIR, JEREBU DAN ULANG TAHUN KELAHIRAN

Assalamualaikum w.b.t.

Yaumul Jumuah..Alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk saya merasai nikmatNya yang tidak terperi. Itu tanda Allah masih sayangkan hambanya. Amin


08/03/2014

Malaysia dan dunia dikejutkan dengan berita pesawat MAS MH370 hilang dari radar ketika membawa penumpang dan anak kapal (239 orang) dari Kuala Lumpur, Malaysia ke Beijing, China.

Saya tahu melalui berita ringkas di TV 3 jam 9.30 pagi ketika bersiap untuk ke rumah Ummi saya. Rasa berdebar dan terkejut.

Pelbagai spekulasi dan andaian yang keluar serta bukti-bukti penemuan yang dijumpai namun ia masih tidak menampakkan hasil.

Paling saya terkesan dengan ucapan dari Kapten Norudin Abd Majid iaitu bekas juruterbang B777 dan orang pertama yang bawa kapal terbang tu masuk ke Malaysia.

"Di mana sains berakhir di situ..kekuasan dan kudrat Allah bermula"

''Kuncinya ada pada orang-orang yang soleh dan keluarga penumpang serta anak kapal MH370. Teruskan berdoa dan dekatkan diri dengan Allah"

"Solat taubat dan solat hajat untuk minta petunjuk dariNYA"

Opps..lupa, ada antara penumpang MH370 tu orang kampung saya, En. Muzi Bin Yusof

(pelik la, kenapa video rakaman tu dipadam ye?????)

Moga segala misteri kehilangan pesawat MAS MH370 akan terungkai dengan izin Allah. Masa yang akan tentukannya..

10/03/2014

Balik je dari office dan ambil anak petang tu, bertegur dengan kenalan yang sama-sama bawa anak untuk check up di klinik ketika kami terserempak di lift. Dia maklumkan tiada air dalam laman facebook apartment kami pada 12 Mac. 

Dan ada seorang lelaki dalam lift tu pula memaklumkan, hari ini iaitu 10/03/2014 dah tiada air..

Wah..panik saya sebab tadah air tak cukup banyak pun..

Masuk je rumah, air tiada. Sah.. Nak mandi pun tak lalu.. Kebetulan anak berak, jimat cermat guna air..

Air yang tadah tu cukup untuk berwuduk dan lepas hajat..

Malam tu dalam jam 9.30 -10.00 suami balik dari beli air mineral 2 kotak jerit

"Dinda. air dah ada! Cepat mandi!" 

Semangat ko bangun dari tidur (tertidur sebab tidurkan anak sekali)..

Malam tu anak muntah banyak sangat dan kebetulan kena selimut darn cadar.. Terus basuh sebab takut air tiada..

12/03/2014

Waktu ambil anak tu, saya dah rasa pedih hidung dan penglihatan kabur sebab jerebu yang agak teruk..

13/03/2014

Sempena ulang tahun kelahiran saya, saya dan anak pergi ke klinik untuk pemeriksaan bulanan kandungan saya. Manakala, Akhtar cek untuk 1 tahun 4 bulan dia. Kira tengok perkembangan anak.

Waktu tu, kami sekeluarga rasa tak sihat dengan jerebu dan udara kering. Batuk-batuk, sakit tekak dan hidung. Siap pakai mask lagi..

Saya lansung tak tengok whatsapp dan facebook hinggakan keluarga risau kenapa Birthday Mommy  tak beri tindak balas atas ucapan ulang tahun kelahiran yang diberi.

Suami saya pula buat-buat jual mahal..Kelakar bila ingat balik..

Petang tu pula ketika saya nak masak spaghetti untuk makan malam kami sekeluarga, air tiada. Ujian sungguh!

Moralnya, ujian musibah yang didatangkan Allah buat hambaNya, adalah sebagai peringatan dan tanda kasihNya. 

Walaupun umur saya bertambah dengan berita gembira namun berita sedih dengan musibah ini tetap saya hargai kerana itulah warna kehidupan kita. Itu peringatan dan itu juga amaranNya. Perasaan itu Allah beri untuk kita mencari hikmahnya yang tersembunyi... :) 

1 comment:

Cikgu Fiq said...

hehe..praktikum di situ..SK JUGRA.. tinggal area mana di banting?
aritu jerebu sangat terukkkkkkk di banting... huhu