Monday, June 1, 2009

.:: Cerit@ $emalam (31 mei 2009) ::.



1. Memandu dalam keadaan merbahaya

Sangat menyakitkan hati apabila kita mengikut peraturan jalan raya tetapi ada juga insan yg sesuka ati dia jer wat jln tu mcm jln dia..RACE KAT LEBUH RAYA!!

Memang la jln tu luas & best bawa laju tp berpada lah kot ia pn!!

Ketika kejadian, sewaktu di lebuh raya taiping, de la dua kete (kaler oren & itam, jenama xingt) sesat yg dipandu indian guys (racing antara dorang) sesuka hati melulu masuk line org. Time tuh jln agak padat & jln pn tga dibikin balik (proses pembaikan jln la). Sangat2 merbahaya!! Si alang apa lagi, hon la. That guys leh gelak2 amat!! Gila btol!!

Lama gak dorg wt perangai!! we all follow je nk bg amaran..mmg laju lah..might be, dorg dah kecut perut gak cz we all still follow sambil hon kuat2..

Mujur dorg belok ikt mna ntah, lupa lak..klu x,...

Satu lagi, lorong laju, mmg tuk drive laju, so sape yg nk bawa perlahan tuh jgn dok gatai nk dok lorong laju ni..heran bin ajaib tul lah..boleh de org yg bawa slow amat w'pun signal dah bg..xfaham etika memandu ke???

Memang susahkn pemandu lain!!..

Moral kt cni, mmg nk berlaku kemalangan dah time ngn org yg "tersesat" tuh. aku yg de dlm kete pn takut tgk!! pape pn jgn nk susahkan org lain bila kt jln raya. mmg byk excident b'laku di sepanjang lbh raya utara selatan ni..so berhati2.hormat pemadu lain jika anda mahu dihormati (patutlah pemadu m'sia ni xbagus sikap dorg..cm ne nak ubah ae??lu pk cendili la..)

2. Queue

Suka sgt lah dorg yg pemandu2 ni wt hal kat tol..xpenat ke?? kami letih dok beratur tp korang lak sesibuk jek g queue line org..lain kali tgk btl2 kwsn mne yg tuk p'guna biasa (kalu yg mana de smart tag or touch & go tu tak kesah la dorg)..

Jangan suka jadikan amalan potong jln org ni..xbaik!! semua org nak cepat, jadi jgn fikir diri sendiri jeh..ikut peraturan

3. Tahniah

Buat pasangan pengantin baru yg kwen semalam..just de picture Cikgu Mohana jek..picture kak Tini xde lar..




tahniah buat Cikgu Mohana & pasangan



4. Kg Perak, Titi Serong


Lama gak tak tgk Tok Njang aku nih..kebetulan rumah Cikgu Mohana ni xjauh dari umah Tok, so dats y, kami g Parit Buntar ni..Sedara kt utara yg tua2 dah xramai dah..cuma tgl Tok Njang & Tok Ngah je..my Mummy asal org Kulim, Kedah..


For me, i'm so happy cz sempat gak balik kg walau balik hari je...at least hilang tension aku nih..bila lah nak dpt jejalan lg ek??



5. Datuk Sarimah Ahmad


Kat hentian R&R Tapah..xsangka gak dpt jmpe Datuk Sarimah waktu nk solat kt cni..Depan aku jeh..tp xsalam pn cz org ramai..Datuk pakai spek itam (xnak org kenal kot) tp xkesah la..Cantik orgnye..Datuk kata g kenduri kahwin anak sepupunyer (klu aku xsalah dgrlah)




6. Innalillahiwainnailahirojiun...

Ketika di umah Tok Njang aku, Abah dpt panggilan dari acik Emy yg memberitahu bahawa acik Nazim (my dua pupu) meninggal. Meninggal sbb sakit paru-paru berair..Muda lagi (32thn). Arwah mmg dah lama menderita dari kecil akibat sakit lain (sangkut paut ngn paru2 la)


Semoga roh beliau ditempatkan dikalangan org2 yang beriman & dikasihiNya.."Sesungguhnya dari Allah kita datang & kepada Allah kita kembali"

4 comments:

pu3 balqis said...

wah... marah sgt nmpaknya..
tapi mmg ada betulnya apa yang awak cakap sal pemanduan tuh..

semoga roh dua pupu awak ditempatkan dikalanagn yang soleh..
amen..

amat muda.. buat kita sedar yang umur bukan ukuran utk kembali mengadap Ilahi..

Brilliant Marjan said...

mmg marah bg org yg xguna akal ngn baik & susahkn org lain..

amin..tnx pu3

nani said...

nani pun geram kalau orang memandu x guna akal nih.
stakat nih,dah dua kali nani nampak accdnt btol2 dpan mata.
huish.
seram je.

innalillahi wa inna ilaihi raji'un..
btol kate pu3,usia bukan ukuran utk kembali menghadap Ilahi

Brilliant Marjan said...

sebagai manusia, ingat! kita bkn sorg dlm dunia ni..jd jgn hak org lain!! peace ^_^