Sunday, October 25, 2009

~MELAKA (LAST)~

Salam semua..

Entri last tuk trip g Melaka yg sy lawati pada 13 Oktober 2009. Lepas puas shoping, K-On ajak kami semua pegi lawat umah Pati (pakcik) dia kt Ulu Bertam. Kami pun setuju je..lagipun musim raya lagikan.. Sewaktu nak g kat tempat parking kete (we all park kt kawasan Dataran Pahlawan), semua kete yg dlm trip ni kena saman! Ya Allah.. Jia punyalah penik. Baru datang sini kok tetibe kena saman. Heran!! Rupa2nya tempat kami parking ni adalah parking berkupon..Adoi..

Setuasi agak tegang sikit tapi dapat diselesaikan dgn cepat. Ketiga2 pemilik keta, Jia, Jarir n Jah, pegi kt dalam Dataran Pahlawan sekali lagi tuk bayar saman. Mujur bayar murah. RM5, klu tak RM30!! Itupun puas dorg bagi alasan…

Dalam pukul 4.30 petang, rombongan kami tiba di Ulu Bertam. Tapi tanpa diketahui kami (rasanyer semua orang tak jangka dan tak tahu) K-On ajak g satu tempat. Kami ingat umah Pati dia. Silap! Kawasan perkuburan. Dalam fikiran dorg yg lain, maybe K-On nak lawat kubur arwah Atok dia. Silap!! Sy terdengar p’bualan K-On b4 dia kua keta, lawat kubur ayah dia. Innalillah..Kuatnya K-On. Sungguh!! Sy baru tau je. Sebenarnya, dalam otak sy tadi dok fikir nape K-On hanya cite about her mom n her brothers. Sy dengar je cerita dia..Tak menyampuk..tp rupanya..ada kesah.. =( Patut dia bawa Yasin..

Semua ahli rombongan bertafakur sebentar termasuk Tin Faizin..Dalam 10 minit gitu, baru selesai..Sebelum kuar pagar, Faizin lama sangat dok termenung n baca doa..Sy hairan..Rupanya, inilah pertama kali dia pergi kubur. Faizin teringat arwah mak dia yg meninggal sewaktu dia kecil. Dia kata kubur kt Malaysia ni dijaga bersih tak sama dgn tempat dia di Kemboja. Dia tak tahu di mana kubur mak dia..Subhanallah..Tersentap hati sy.

Sebenarnya kami main redah je rumah Pati K-On ni..cz panggilan K-On tak berangkat. Alhamdulillah sampai juga kat umah Pati K-On. Uncle dia on the way nak balik lepas amik anak. Sempatlah berborak dan berziarah..adat melawat lah katakan..Auntie nak masak tapi kami tak maulah susahkan dia..Banyak juga kek dia hidang termasuk biskut2 raya yang lain..Alhamdulillah :)

Dalam pukul 6.00 petang, rombongan kami bertolak balik..Jangka nak pegi Taman Mini Malaysia dan Taman Buaya..Tapi semua dah tutup..Cian kwn2 sy yg nak sangat tgk lagi2 Faizin n Dayah Kasah. Tak pelah tak ada rezeki. Korang pegi ngn pasangan korang lah ye lepas nie..hehe ;)

Inilah cerita menarik tuk sem last sy bersama kwn2 BBAEC 2006-2009 (BATCH 3). Akhir2 cam nilah baru nak terasa rapat. K-On n Dayah Kasah sempat wat ucapan tuk sy n Jia. Dorg happy sgt cz dapat rapat ngn kami berdua..Sebelum ni dorg takut n tak biasa..

P/S : Otw nak balik tu, Jia pitam..Penat dan letih drive.. Ya Allah, mujur tak ada pape.. Kak Ta amik alih pemanduan. Dorg semua take care habis ngn Jia..I LOVE MY CLASSMATE SO MUCH!! MISS U GUYS!!

2 comments:

Faarihin said...

salam.. kenapa tak parking bahagian dalam dataran tu.. tak adalah kena saman.. hehehe.. kalau kat luar sebelum pukul enam petang memang kawasan berkupon tu.. seronok yer jenjalan ke melaka.. (^__^)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm..
faarihin lambat bg advice lar..hehe..
xpa2..t ada masa kita leh jln2 lg..