Thursday, December 29, 2011

Kenapa jari kita mengecut apabila terkena air terlalu lama ?

 
Antara sebab jari kita menjadi kecut apabila basah adalah kerana ia menyerap terlalu banyak air. Menurut Mark Changizi, ahli neurobiologi dari Lab 2AI di Boise, Idaho, hujung jari manusia perlu berkerut atau kecut, sebagai bentuk adaptasi yang membantu manusia memegang dengan erat ketika tangannya licin kerana basah. Penjelasan yang masuk akal. Bayangkan ketika berada di kolam renang, kita tergelincir dan tidak dapat keluar dari kolam kerana jari kita tidak dapat memegang tangga. Bahaya bukan?

Ketika kecut, jari kita mempunyai tekstur rendah dan tinggi. Pada bahagian yang tinggi, permukaan kulit jari tetap dalam keadaan kering, sementara air mengalir melalui celah yang rendah. Ini membolehkan jari dapat memegang benda dengan baik walupun dalam keadaan basah.

Hipotesis Mark ini selangkah lebih maju dari pemahaman umum yang mengatakan jari kecut ini hanya kerana ia menyerap banyak air.
Sumber: INFO

~ La ni, den malash nak kua idea sendiri..banyak nak share tapi tak dan nak luah..so copy past je..janji bermanfaat untuk anda semua.. Apapun, nak kabar ni, den dah bertambah adik ipar..insyaAllah giliran den tak lama lagi...amin

1 comment:

atuk said...

Assalamualaikum BM

anak2 kalau mandi kat kolam, selagi tak kecut jari2 mereka ...tak sah


ps:kami tunggu kad drp BM

Wassalam