Tuesday, February 2, 2010

~ LELAKI SOLEH ~“Apakah doa kamu?”


“Semoga dikurnia suami soleh yang boleh membimbing saya dunia dan akhirat”


Jawapan begini biasa diberikan gadis yang bakal mendirikan rumahtangga ataupun pengantin baru. Kebanyakan wanita jika diajukan mengenai jodoh, mahukan suami soleh. Tetapi, apakah suami yang diidamkan itu, benar-benar memenuhi keperluan wanita? Cuba kita jenguk apa yang berlaku dalam sesebuah rumahtangga selepas doa si gadis untuk mendapatkan ‘lelaki soleh’ mungkin sudah dimakbulkan Allah. Lelaki yang soleh amat takut kepada Allah. Salah satu bukti ketakutannya kepada Allah ialah mengerjakan solat. Jadi lelaki yang soleh akan menyuruh, malah kekadang sehingga menyuruh, malah memaksa isterinya solat. Tetapi ada isteri yang liat untuk solat, sedangkan sebelum kahwin dia kata dia mahukan suami yang soleh.


Sedang si isteri sedap tidur di waktu malam, si suami kejutkan suruh solat tahajud.


“Apalah suamiku ini?” rungut si isteri. Dulu si gadis mahukan lelaki soleh, tetapi selepas dapat lelaki soleh yang kejutkan si isteri untuk solat tahajud, dia marah-marah pula.


Lelaki yang soleh amat taat kepada Allah. Islam mewajibkan wanita tutup aurat. Jadi suami yang soleh tidak akan benarkan isterinya keluar rumah atau mengenakan pakaian sesuka hati. Atau berhias dan bermekap tebal. Suami yang soleh akan memastikan si isteri tutup aurat. Tetapi ada isteri kurang senang dengan perkara begini. Bukankah dulu, anda berdoa untuk mendapat suami yang soleh, tetapi bila dimakbulkan anda bantah pula cakapnya!
Suami yang soleh tidak akan duduk di rumah sahaja - ‘berada di bawah ketiak isteri sepanjang hari’. Ini kerana jihad fisabilillah adalah antara program lelaki soleh. Dia akan sentiasa keluar untuk berjuang. Sama juga dengan mencari rezeki halal, sehingga kadang-kadang balik lewat malam. Ini lagi tak disukai wanita. Jika dulu anda dambakan suami soleh, bila dah dapat, cara hidupnya pulak yang tak anda sukai.


Lelaki yang soleh juga akan menjadikan masjid sebagai ‘rumah keduanya’. Ini pun ada wanita tak suka, asyik-asyik ke masjid aje, kata mereka.


Lelaki yang soleh amat taat kepada kedua ibubapanya. Malah, baktinya kepada ibubapanya melebihi kepada isteri. Ini menyebabkan sesetengah isteri amat cemburu. Dulu anda mahukan lelaki yang soleh (amat taat kepada ibunya), bila dah dapat, anda marah pula! Macamana doa anda dulu??


Lelaki yang soleh juga tidak hidup bermewah-mewah. Wangnya yang banyak dihabiskan dalam perjuangan. Dia pun takut terima rasuah dan segala macam duit haram. Jadi dia tak dapatlah beri barang-barang mewah seperti rumah besar, kereta besar dan rantai berjela kepada isteri dan keluarganya. Dalam perkara ini pun ada isteri yang tak gemar. Jika dulu doa mahukan suami soleh, tetapi sekarang tidak suka pula sikapnya.


Lelaki yang soleh mahu menjauhkan diri daripada maksiat. Dia buat yang halal sahaja. Salah satu perkara yang halal ialah kahwin empat. Ini memang mana-mana perempuan pantang, malah membenci suaminya kahwin lagi. Bukankah dulu anda mahukan lelaki yang soleh?


Demikian banyaknya perkara yang tidak disukai oleh isteri, walaupun doanya dulu mahu mendapat suami yang soleh. Berdasarkan kriteria yang dibincangkan di atas, jelaslah suami yang soleh tidak dapat memberikan sebahagian besar daripada kehendak duniawi si isteri. Si isteri tak perlulah mengeluh, sebaliknya bersyukur kerana doa untuk mendapatkan suami yang soleh, mungkin telah dimakbulkan Allah. Ingatlah, isteri-isteri Rasulullah s. a. w. sendiri pernah ditawarkan pilihan dunia (kesenangan) atau akhirat. Akhirnya mereka memilih akhirat.KRITERIA-KRITERIA LELAKI SOLEH SEPERTI YANG DIMAKSUDKAN OLEH AL QURAN DAN AL HADIS:


1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.


2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hidupnya.


3. Mati syahid adalah cita-cita hidup yang tertinggi.


4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.


5. Ikhlas dalam beramal.


6. Kampung akhirat menjadi tujuan utama hidupnya.


7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.


8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.


9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.


10. Solat malam menjadi kebiasaannya.


11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt


12. Selalu berinfaq sama ada dalam keadaan lapang mahupun sempit.


13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.


14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.


15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.


16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi kebodohan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.


17. Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.


~ Wahai gadis-gadis dan para isteri di luar sana, renung-renungkanlah apakah benar bagai di kata??

~ Ni untuk lelaki yang soleh je ae..Lelaki yang menjadikan Allah sebagai cinta teragungnya. Buat lelaki yang tak memenuhi kretiria lelaki soleh, anda perlulah berusaha untuk mendapatkannya..

~ Apa-apa pun, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan lelaki yang tidak baik juga untuk perempuan yang tidak baik. Jika anda tidak mendapat pasangan seperti yang diidamkan, redhalah dengan ketentuan Ilahi, pasti ada hikmah yang tersembunyi. Jagalah pasngan anda sebaik mungkin.

~ Jika anda seorang lelaki, didiklah para isteri sebaiknya jika anda menginginkan dia memberikan yang terbaik untuk anda.

6 comments:

Anonymous said...

Salam ya ukhti..

(",)..Dan kerana itulah seorang yg mendambakan soleh/ah haruslah menjadi solehah/soleh terlebih dahulu...

Frodo Baggins said...

>>__<<

sangat menyedarkan
kepala hotak wa
agaggagaga
sempurna kah kita
untuk memiliki
yg sempurna juga

mizaranun said...

Salam...

yup nk jadi soleh/solehah kena berusaha...usahanya adalah dgn tingkatkan ilmu n amal.

ijtahid wala taksal! (^_^)

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm atirah..

setuju sangat! =)

~moga apa yang diidamkan mampu dimiliki jika kita meletakkan Allah sbg cinta utama

Brilliant Marjan@اداويه said...

insyaAllah frodo..

awk boleh dapat yang t'baik jika awk telah menjadi yang t'baik juga..ameen

^_^ semoga kita sentiasa menjadi yang terbaik dan memiliki pasangan yg terbaik juga..ameen

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm mizaranum...

~syukran ya akhi..insyaAllah, moga kita tergolong dlm org yg sentiasa b'usaha menjadi yg terbaik..

man jadda wa jadda