Saturday, February 6, 2010

INGATAN BUAT YANG MENCINTAI ALLAH

Ke ribaan isteriku tersayang,
Sayang, aku tenang di sini kerana kuyakin kau telah menerima hakikat ini dengan tabah dan bijaksana. Hentikan tangisanmu di sana. Demi ketenanganku di sini. Yakinlah, perpisahan sebenar bukan kerana jaraknya destinasi. Tetapi oleh teraknya hati.


Perpisahan ini, insyaAllah akan menyuburkan cinta...sekiranya kita menerimanya sebagai satu didikan Allah. Yakinlah, kita akan bertemu dalam suasana yang lebih indah dan manis. Perpisahan ini adalah mahar buat saat indah itu.


Semoga perpisahan ini menguatkan jiwaku. Tiadalah ubat jiwa yang paling mujarab kecuali mencintai Allah. Dan dengan cinta itu nanti semoga kita saling mencintai kerana Allah - cinta yang lebih suci.


Kita dipaksa berpisah untuk "dijemput" ke daerah tauhid dan syariat-Nya. Selama ini kita terlalu banyak berlakon-lakon dan bermain-main dengan pelbagai alasan dan kemalasan. Aku pasrah dengan "paksaan" ini walaupun suntikanya terlalu sakit, ubatnya pahit.Sayangku,
Hadapilah kenyataan yang sudah termaktub sejak azali ini. Kesedihan dan air mata tidak akan meredakan hati apalagi menyelesaikan masalah. Aku sentiasa berdoa untukmu.


"Ya Allah...
Ampunilah dosa-dosa isteriku dan memaafkan semua kesalahannya. Kuatkanlah iman dan takwanya...dengan Kau suburkan selalu di hatinya rasa hina, berdosa, jahil, lemah, miskin, berharap terhadap-Mu."
"Ya Rahim...
Berilah dia kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak-anak kami. Agar di tangannyalah nanti tertempa zuriat yang soleh dan solehah. Bimbinglah kemarahannya, kebijaksanaannya, kesabarannya, kelembutannya, hukumannya dan segala-galanya dengan seimbang, agar dia terdidik untuk mendidik."
"Ya Rahman...
Maniskanlah akhlak isteriku semanis wajahnya. Hiasilah kata-kata dari lidahnya dengan kebenaran dan kelembutan, seperti Kau telah hiasi matanya dengan kecantikan. Berilah kecantikan dan keindahan hakiki dengan limpahan taqwa yang sejati."
"Ya Rabbi...
Lembutkanlah hati isteriku agar mudah ia mengadu-ngadu pada-Mu. Lenturlah jiwanya agar ia mudah merayu-rayu dan meminta-minta pada-Mu. Haluskanlah perasaannya agar dia mampu menangis dan merintih-rintih pada-Mu. Hancur dan remuk-redamlah dirinya dalam menerima didikan-Mu kerana di situlah pengiktirafan dia sebagai hamba-Mu."

Sayang,
Ramai pasangan berpisah kerana tidak cinta. Namun lebih ramai yang terpisah kerana terlalu cinta. Bila cinta makhluk membelakangi cinta Allah, maka cinta itu akan kehilangan daya untuk bercinta sesamanya. Ia akan layu, kesepian dan keseorangan. Pada cinta yang ilusi begini....pertemuan adalah perpisahan. Tapi bila cinta itu cinta hakiki, berpisah pun masih bertemu.


Justeru, perpisahan ini untuk menyelamatkan. Perpisahan ini adalah mehnah yang akan menguatkan kembali ikatan perkahwinan. Ia adalah satu "reaksi berantai" kepada semua yang ada ikatan dengan kita. Agar semuanya bergantung dengan ALLAH semata. Jangan kita bergantung dengan selain-Nya.


Makhluk yang terhubung atas nama suami, isteri, ibu, bapa, anak, adik, abang, kakak, saudara, sahabat atau apa sahaja akhirnya akan pergi jua. Sesungguhnya, perpisahan adalah cara Allah "mencantas" pergantungan hati kita dengan insan yang bernama suami, isteri, ibu, bapa, anak, saudara.


Hakikatnya saat itu pasti tiba. Mati boleh terjadi bila-bila. Ketika itu jika hati tidak bersedia...pedih dan sakitnya tentu terlalu. Mungkin hilang kewarasan, mungkin luntur semangat, kecewa untuk meneruskan hidup. Dan paling khuatir, terhakis iman, tercalarnya tauhid.
Sayang...bergantunglah pada Allah kerana hubungan kita dengan-Nya tidak akan dipisahkan istilah janda, duda, yatim. Sedangkan hubungan kita sesama manusia tidak dapat tidak, pasti diputuskan oleh MATI. Justeru, anggaplah perpisahan ini satu persediaan untuk menghadapi saat mati yang sudah pasti datang.


Sykur, kerana dahulu pernah aku terlintas, bagaimana nanti kalau-kalau salah seorang daripada kit dipanggil pulang oleh Allah? Apakah ketika itu hati kita redha? Ah, lantaran benci merasainya, fikiran dikunci daripada memikirkannya....Padahal itu sudah pasti. Oh! Tuhan, benci betul rupanya kita keada mati.


Angkuh betul kita dengan "milik" pinjaman Allah ini. Seolah-olah isteri, suami, anak-anak dan lain-lain itu benar-benar kepunyaan kita. Terlalu berat untuk memulangkannya. Sebab "memulangkannya" bererti berpisah!


Tidak sanggup kita "pulangkan" kembali bila tarikh pulangnya sudah tiba. Kini, alhamdulillah, pinjaman itu dipinta kembali oleh Allah but sementara....aku diserahkan kembali olehmu, dan kau diserahkan kembali olehku kepada-Nya.
Didikan ini sangat mahal harganya. Inilah intipati iman kita kepada satu ayat al-Quran yang sangat pendek: "Sesungguhnya kita kepunyaan Allah, dan kepada Allah kita akan dikembalikan." (Surah al-Baqarah 2: 156)


Bersedialah untuk menghadapi yang terburuk akibat perpisahan ini. Namun jangan sekali-kali terputus dari berharap sesuatu yang terbaik.


Doaku dan doamu pasti dicelahi oleh rasa bimbang takut-takut tidak diperkenankan tetapi padamkanlah segalanya dengan satu keyakinan bahawa ia pasti diperkenankan. Amin. Yang penting...bukan diperkenankan tetapi atau tidak, tetapi semoga Allah tingkatkan kesabaran, keimanan dan tawakal kita menghadapi apa jua takdir-Nya.


Isteriku, jangan dipinta kecilkn ujian yang menimpa ini, tetapi pintalah "dibesarkan" iman untuk mengdapinya! Kehebatan seseorang sering diukur oleh "kebesaran" ujian yang dihadapinya. Semakin besar ujian, semakin besarlah kehebatan seseorang.


Maka begitulah dengan cinta kita, semakin diuji, maka semakin membumbung tinggi. Semakin jauh, cinta kita akan menjadi kukuh. InsyaAllah, amin.

~ Suamimu

Sumber: Pahrol Mohamad Juoi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*** Tersentuh hati ini tatkala membaca warkah tersebut..Kita tidak sedar yang diri ini bakal pergi bila-bila masa..Sudahkah kita bersedia dengan amalan yang di bawa?? Mampukah aku redha dengan ujian dan perpisahan yang berlaku??

*** Aku masih lagi belum bertemu dengan dia yang sudi menerimaku tapi aku yakin inilah yang dia mahu dan insyaAllah kami bakal bertemu dengan izin-Nya...Aku yakin!!

2 comments:

melatidaisy said...

salam ukhti..

tersentuh hati dengan warkah ini..

Brilliant Marjan@اداويه said...

wslm melatidaisy...

menarik kan?isi yang menyentuh perasaan...

~Cintailah Allah s.w.t melebihi segalanya...