Friday, February 25, 2011

AKUARIUM PALING KECIL DI DUNIA

[AKUARIUM paling kecil di dunia hanya mengandungi 10 mililiter air]

MOSCOW - Seorang seniman di bandar Omsk, Siberia, Rusia, Anatoly Konenko mencipta sebuah akuarium paling kecil di dunia yang mengandungi air dua sudu teh, lapor sebuah akhbar Metro.co.uk semalam.


Akuarium itu dilengkapi dengan satu penapis air dan ia mengambil masa selama dua minggu untuk dihasilkan.

Menurut akhbar dalam talian, Voice of Russia, akuarium itu dilengkapi dengan pasir, batu pelbagai warna, ikan dan rumpai laut yang mengandungi air sebanyak 10 mililiter.

Konenko merupakan pakar dalam menghasilkan pelbagai perhiasan mini sejak 30 tahun lalu.

Dia sebelum ini menghasilkan tulisan pada beras dan rambut manusia. - Agensi

 
Sumber: Kosmo
 
~ Tadi saya sempat tonton Discovery Channel (Astro 551). Saya kurang pasti artisnya tetapi beliau menghasilkan lukisan di dalam lubang jarum yang kecil tu. Ada juga hasil kerjanya di atas paku dan di bulu mata. Semuanya halus dan kecil. Nak tengok pun guna alat khas. Bayangkanlah... Pereka lukisan halus tersebut melakukan meditasi dahulu sebelum menjalankan hasil kerjanya yang memakan masa 8jam tanpa bergerak dan hembusan nafas yang kuat. Kerana jika berlaku pergerakan tangan atau hembusan nafas, semua hasil kerjanya akan musnah. Kalau tidak silap saya, bahan yang digunakan untuk menghasilkan lukisan tersebut adalah debu halus yang pelbagai warna. Macam-macam... Ummi kata "Bukan masuk syurga pun" 

No comments: