Thursday, February 24, 2011

SIKAP KEJAM PENCURI BERAS


IPOH – Seorang pemandu treler kecewa dengan sikap orang ramai yang ghairah mengutip beras yang bertaburan dalam satu nahas daripada menyelamatkan dia dan rakannya yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 394.4, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Behrang-Tanjung Malim, Kuala Kubu Bharu kelmarin.


Ahmad Rozlin Ahmad Murad, 22, mendakwa sikap jelik pengguna jalan raya yang tidak menghiraukan rayuannya supaya menghubungi pihak berkuasa untuk menyelamatkan kelindan lori, Hanafi Mohd. Daud, 19, tidak akan dilupakan sampai bila-bila.


Dalam kejadian itu, Hanafi meninggal dunia di lokasi kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan manakala Ahmad Rozlin cedera parah di tangan dan kaki kiri.


Lebih mengharukan apabila Ahmad Rozlin mendakwa dia dibiarkan terlantar selama lebih sejam di atas bahu jalan tanpa dipedulikan oleh orang ramai yang ghairah mengutip 43 tan beras tempatan pelbagai gred yang tumpah selepas kemalangan. Ketika itu dia dalam perjalanan ke Puchong, Selangor dari Perlis


Sumber: Kosmo

~ Sebelum ni curi duit yang bertaburan di atas jalan juga kerana berlaku kemalangan. tapi kali ini, curi beras dan tiada belas ihsan.. Nyawa yang boleh diselamatkan tapi kerana sikap rakus manusia dengan rezeki terpijak tetapi tidak halal menyebabkan mimpi ngeri kepada sahabat yang masih hidup.. Apalah nak jadi manusia zaman sekarang ni.. Ada yang baik namun ada juga yang tiada pertimbangan hidup...Bumi pun dah makin tua.. Sana sini bencana berlaku, insaflah sebelum terlambat.. Kadangkala kita mengharapkan kebaikan orang lain kepada kita tetapi jika kita tidak berbuat kebaikan terlebih dahulu, hidup kita tidak ke mana.. Semakin banyak kejadian berlaku, semakin banyak saya merenung diri... Allah

3 comments:

mamawana said...

Jelas sikap pelahap org2 itu. Miskinkah mrk? Bgmn mrk dpt memakan/menelan beras yg dikutip/dicuri itu dgn aman. Takut jadi nanah dlm perut mrk.

Brilliant Marjan said...

nilai manusia itu ibarat tiada mata di akal mereka...

Hamzah Marwan said...

sikap manusia nih...