Monday, June 21, 2010

PETUA DIMURAHKAN REZEKI DAN MENJAUHKAN KESULITAN

Assalamualaikum w.b.t

(masa itu emas..penuhi ia dengan perkara yang bermanfaat apatah lagi mencari rezeki yang halal)

Salam ceria waktu dhuha buat anda semua.. Semoga hari Isnin anda berjalan dengan jayanya. Selalu orang kata hati Isnin adalah hari yang boleh menimbulkan kemalasan untuk bekerja, bersekolah dan melakukan apa-apa sahaja. Benarkah?? Teori apa yang digunakan?

Tapi apa yang saya tahu, kebiasaan selepas hari Ahad (hujung minggu yang best untuk berehat), esoknya nak Isnin, pasti ramai yang mengeluh dan sebagainya.. Diri ini pun tak terlepas juga.. Namun, sindrom kemalasan perlulah dibuang jauh-jauh agar kita mampu mencapai kejayaan..

Di sini, saya bawakan satu tazkirah pendek demi untuk memurahkan rezeki kita. InsyaAllah =)

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

(ceriakan hidup anda dengan senyuman supaya rezeki sentiasa mendekati)

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak hairan jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya .

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

~ Bangun pagi, jangan sambung tidur dan buat solat dhuha, pasti hidup anda diberkati Allah

No comments: