Sunday, July 7, 2013

MEMBUATKAN RUMAH ANDA SELAMAT UNTUK BAYI

Ibubapa bimbang tak berhabisan bagaimana hendak melindungi anak mereka daripada penganiayaan kanak-kanak atau penculikan, tetapi tak memikirkan satu ancaman yang besar kepada keselamatan dan kesejahteraan anak mereka - rumah sendiri. Di Malaysia, kecederaan adalah penyebab utama kematian di kalangan kanak-kanak bawah umur 14. Data dari UK menunjukkan mereka yang paling menghadapi risiko kemalangan di rumah adalah kanak-kanak bawah empat tahun. Kejatuhan merupakan majoriti kemalangan yang tidak membawa maut, manakala bilangan kematian yang paling tinggi disebabkan kebakaran.

Oleh itu, jangan tunggu bencana menimpa sebelum memikirkan tentang aspek keselamatan untuk ketibaan bayi baru di rumah anda. Dengan perancangan rapi dan sedikit peralatan, anda akan bersiap sedia bila tiba masanya bayi anda bersedia untuk meneroka.

Dengan beratus-ratus alat keselamatan bayi yang terdapat di pasaran, tidak boleh dinafikan peranti keselamatan yang paling penting ialah kawalan anda sendiri. Tak kira betapa lengkapnya anda dari segi peralatan, anda masih perlu sentiasa berjaga-jaga tentang pelbagai bahaya yang mungkin ada.

Jika sangsi, pastikan anda sentiasa membawa bayi bersama apabila membuka pintu untuk pelawat atau menjawab telefon.

Beberapa tindakan keselamatan tertentu boleh digunapakai untuk semua bilik. Berikut adalah beberapa pendekatan yang boleh diambil:

• Pasangkan penutup keselamatan bagi semua soket elektrik yang tidak diguna. Pastikan palam yang terpasang ditutup suis.

• Pasangkan pelindung berkusyen kepada semua sudut meja kopi dan meja tulis yang tajam.

• Fikirkan tentang bahaya yang mungkin barang-barang yang anda masukkan ke dalam tong. Jika anda menggunakannya untuk membuang bateri yang terpakai, klip kertas, beg plastik, atau lain-lain item berbahaya, letakkannya di luar capaian bayi, atau dalam almari yang tidak boleh dibuka oleh anak anda.

• Simpan pen, gunting, pembuka surat, stapler, klip kertas dan lain instrumen tajam dalam laci yang berkunci.

• Kebakaran domestik merupakan satu daripada risiko terbesar bagi kanak-kanak. Kanak-kanak yang bermain dengan mancis dan pemetik api kerap mencetuskan kebakaran rumah. Di UK, 46 peratus kemalangan yang menyebabkan kematian kanak-kanak adalah kebakaran rumah. Simpan mancis dan pemetik api di luar pandangan dan capaian kanak-kanak. Padamkan dan buang putung rokok dengan sempurna. Adakan rancangan menyelamatkan diri, dan berlatih menggunanya beberapa kali supaya bersedia untuk kebakaran.

Pasang penggera asap yang mematuhi BS 54466 dan periksanya secara kerap. Pasang pengesan asap dalam semua bilik tidur dan satu di dekat dapur. Periksa semua pengesan itu setiap bulan untuk memastikan semuanya berfungsi baik dan tukarkan bateri setiap tahun. Pengesan asap yang berfungsi boleh mengurangkan kebarangkalian mati akibat kebakaran sebanyak 50 peratus.

• Cuba elakkan langsir dan bidai yang mempunyai tali - tali tergantung boleh menyebabkan cekikan. Jika anda mempunyainya, ikat tali itu tinggi ke atas, luar dari capaian anak anda.

• Letakkan stiker berwarna-warni pada kaca-kaca berukuran besar seperti pintu gelangsar untuk mencegah daripada tidak ternampak. Tingkap sorong harus hanya boleh dibukakan dari atas dan dipasang kunci untuk menghindarkan kanak-kanak kecil membukanya dari bawah. Pasang tingkap yang rendah supaya tidak boleh dibuka lebih dari 5 inci. Letakkan perabot dan lain struktur yang boleh dipanjat jauh dari tingkap.

• Letakkan lapisan menentang gelincir di bawah hamparan dan tikar yang tidak mempunyai lapisan belakang itu.

• Gunakan get keselamatan dan get pintu. Pasangkan get keselamatan (ke BS 4125) di sebelah atas tangga dan satu lagi pada tiga anak tangga dari bawah. Ini akan menghentikan bayi atau anak bertatih anda daripada memanjat ke atas dan mendapati dia tak dapat turun kembali. Ingatlah bahawa keselamatan kanak-kanak itu berterusan. Get yang anda letak di bahagian atas tangga bagi anak berusia setahun akan menjadi rangka kegemaran yang membolehkan dia memanjat di usia dua tahun.

• Jangan sekali-kali meninggalkan barang-barang atas tangga yang boleh menyebabkan orang terjatuh. Tangga harus disenggara dengan rapi - karpet yang rosak atau usang haruslah dibaiki atau dibuang. Pastikan pelepas teguh dan tidak mempunyai takuk untuk memanjat. Tangga mesti sentiasa bercahaya terang.

• Setiap tahun, beratus kanak-kanak dirawat dalam jabatan kasualti berhubung kecederaan akibat kejatuhan. Sebaik saja bayi anda mula merangkak, anda mungkin memerlukan get keselamatan untuk mencegah dia daripada memasuki bilik-bilik yang dilarang.

• Sorok lampu dan alat elektrik di belakang perabot berat atau gunakan peranti pemegang wayar khusus supaya wayar tak ternampak. Lampu tinggi mungkin tergolek jika bayi menariknya, jadi letakkan kukuh di belakang perabot.

• Awasi barang-barang yang boleh mengepit jari, seperti engsel pintu, bangku seterika dan kerusi anduh. Fikirkan jika perlu membeli pelindung engsel.

• Simpan bahan-bahan pertolongan cemas dalam almari yang berkunci, tak boleh dicapai, dan pastikan saudara-mara dan orang lain tahu di mana hendak mendapatkan bekalan itu di rumah anda dan bagaimana hendak respon dalam kecemasan. Pastikan rumah anda sudah bebas racun untuk melindung anak-anak anda daripada bahan berbahaya.

• Insidens lecur air dan api bagi kanak-kanak muda adalah lebih tinggi daripada kanak-kanak tua dan orang dewasa. Kebanyakan kelecuran disebabkan minuman panas tertumpah. Ingatlah bahawa minuman panas masih boleh melecurkan kanak-kanak 15 minit selepas disediakan. Dan jangan sekali-kali menghulurkan minuman panas kepada ibu yang sedang menyusu - setitik cecair panas itu pun boleh melecurkan bayi dan juga ibu.

Jika anda duduk di apartmen bertingkat tinggi, fikirkan tentang pemasangan gril keselamatan pada tingkap dan balkoni anda.

Sumber: Babycenter

No comments: