Friday, November 5, 2010

JANGAN KAHWINI WANITA INI


Menurut Imam Al-Ghazali, jangan engkau kahwini wanita yang enam iaitu wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.

Wanita Ananah :
Banyak mengeluh & mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah :
Suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, "Aku membuat itu keranamu."

Wanita Hananah :
Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah :
Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah :
Ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkan bahagiannya.

Wanita Syadaqah:
Banyak cakap tidak menentu lagi bising.

~ Sebagai peringatan buat para wanita yang solehah di luar sana termasuk diri ini, jadilah insan yang selalu dekat di hati lelaki yang bergelar suami dengan sikap yang menenangkan, mendamaikan dan menghiburkan. Jangan dibebankan dengan sesuatu yang diluar keupayaannya. Tak lupa buat para lelaki, tegaslah dalam mendidik si Isteri seperti mana yang diajarkan oleh syarak. Buatlah hati mereka hormat kepada anda sebagai suami yang tahu membuat keputusan dan bijak mengendalikan masalah.

No comments: