Thursday, April 22, 2010

MELIHAT TANPA BERTEMU

Assalamualaikum w.b.t

Kuliah saya untuk semester dua MBA tak mula lagi. Jadual kuliah sudah ada tetapi semuanya mula minggu depan. Jadi ada masa untuk saya bersama Ummi tersayang di rumah. Sempat juga berjalan di PKNS, Shah Alam untuk menghantar kain ela dibuat baju kurang. Sekadar beralih angin mencuba hasil tangan orang PKNS.

Biasanya kita akan menjadi ramah jika jumpa orang yang sesuai dengan kita. Adakalanya topik yang dibincangkan mudah tetapi ia boleh meleret-leret ke hal yang lebih besar lagi. Setiap tindak tanduk kita untuk pertama kali bertemu akan dinilai sama ada kita menilai dia atau dia menilai kita. Paling penting jadilah diri anda seadanya. Tak payah cover cun atau handsome.

Tapi apa perasaan anda jika bercinta tanpa bertemu pasangan anda itu??? Jawab....

Alamak! Lari topik la.. Persoalan tadi perlu dijawab ok?! Tapi ada kisah yang perlu anda ikuti sebagai pengajaran.. Jom baca... =)

***************************************************


Seorang pengembala tua sedang mencari-cari kerbaunya yang hilang. Puas dicarinya di merata-rata tempat, namun kerbaunya masih belum ditemui. Dia bertembung dengan seorang budak yang sedang memancing.

Pengembala itu pun bertanya: "Ada kau nampaka kerbau pakcik yang hilang?"

"Oh, kerbau pakcik yang buta matanya di sebelah kiri itu ya?" tanya budak itu.

"Ya, ya..." jawab pakcik itu dengan cepat.

"Rasanya kerbau pakcik itu dah tua..." tambah budak itu lagi.

"Betul, betul, kerbau pakcik memang sudah tua. Kau ada jumpa dia?"

"Kerbau pakcik itu tempang kaki kanannya yang di sebelah hadapan bukan?"

"Betul. Betul. Tunjukkan kerbau pakcik itu di mana?"

"Maaf pakcik, saya tak jumpa kerbau pakcik..." kata budak itu.

"Kau jangan main-main. Memang itulah kerbau pakcik. Kerbau pakcik memang dah tua, tempang kakinya dan buta mata sebelah kanannya. Jangan bergurau, pakcik nak cepat ni..."

"Betul saya tak nampak, pakcik," balas budak itu lagi.

"Kalau kau tak jumpa, bagaimana kau tahu sifatnya kerbau pakcik?"

Budak itu tersenyum. "Macam ni..." kata budak itu lalu membawa pengembala itu ke tepi belukar.

"Tengok rumput-rumput ini. Ia telah diragut oleh kerbau pakcik. Ini kesan ragutannya..." budak itu menunjukkan kesan ragutan pada rumput-rumput hijau tersebut.

"Ya. Memang ini kesan ragutan kerbau. Tapi macam mana kau pasti ini kesan ragutan kerbau pakcik? Bukan kerbau lain?"

"Cuba pakcik lihat baik-baik. Semua rumput yang diragutnya adalah yang disebelah kiri. Itu menunjukkan kerbau itu buta mata kanannya. Kesan ragutannya pula tidak sekata. Menunjukkan giginya sudah jarang atau ada yang patah...ertinya kerbau ini telah tua. Dan tengok pula kesan tapak kakinya. Kesan tapak kaki hadapan sebelah kanan berbeza dengan tapak-tapak kakinya yang lain. Ia kelihatan sperti diseret, ada ketikanya tidak ada lansung. Itu menunjukkan kerbau ini tempang...."


PENGAJARAN:

Tidak semestinya kita perlu nampak sesuatu untuk kita menerima kewujudannya. Ada waktunya keyakinan dapat dicapai hanya dengan melihat tanda-tandanya. Begitulah Allah, kita tidak perlu melihat-Nya dengan mata untuk mengakui keagungan-Nya. Cukup dengan melihat ciptaan-Nya! Bagi mereka yang berfikir, mengkaji dan membaca, mereka akan menemui apa yang dicari. Amat rugi bagi mereka yang tidak menggunakan anugerah yang diberi dengan sebaik-baiknya.

No comments: