Monday, August 15, 2011

DUIT SYILING MALAYSIA SIRI KETIGA

Assalamualaikum w.b.t.

Umum mengetahui, Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan Siri Ketiga Duit Syling Malaysia yang berkemungkinan besar berada dalam edaran pada awal tahun depan. Majlis pelancaran tersebut berlaku pada 25 Julai 2011 lalu yang telah dirasmikan oleh Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz. Duit syiling peringatan yang dikeluarkan adalah dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan negara menjadi sumber inspirasi reka bentuk duit syiling siri baharu ini. Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semula jadi, flora dan fauna dan seni kraf tangan tradisional yang terdapat di Malaysia.

Siri baharu duit syiling ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Duit syiling berwarna kuning dan perak ini juga mempunyai sisi tepi yang berbeza-beza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan dengan lebih baik jenis-jenis duit syiling yang berlainan. Duit syiling baharu ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan. Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.

Bank Negara Malaysia mengeluarkan set duit syiling peringatan (Brilliant Uncirculated) sebanyak 500,000 secara berperingkat-peringkat yang dipakej secara khas dan akan dijual pada harga RM10.00 bagi setiap set.

Reka Bentuk Duit Syiling

  • Bahagian Hadapan Duit Syiling
Motif untuk denominasi 5 sen, 10 sen dan 20 sen memaparkan empat belas titik yang melambangkan tiga belas Negeri serta Wilayah Persekutuan. Motif untuk duit syiling 50 sen mempunyai lima garis mendatar yang melambangkan lima prinsip Rukun Negara.
  • Motif bagi setiap denominasi adalah seperti yang berikut:
Denominasi
Ikon
50 sen Sulur Kacang
20 sen Bunga Melur
10 sen Orang Asli Motif
5 sen Destar Siga


  • Bahagian Belakang Duit Syiling
Bahagian belakang semua duit syiling 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen memaparkan motif yang sama iaitu bunga raya, yang merupakan bunga kebangsaan dan angka yang menunjukkan tahun penempaan, nilai muka duit syiling dan perkataan 'Bank Negara Malaysia' sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling.
Siri baharu duit syiling ini adalah sah diperlakukan dan akan berada dalam edaran bersama-sama dengan siri yang sedia ada. Siri yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.
Bank Negara Malaysia akan bekerjasama rapat dengan institusi-institusi kewangan, perniagaan dan vendor yang mengendalikan wang tunai untuk memastikan peralihan yang lancar siri baharu ini. Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh selama enam bulan untuk mengubah suai mesin mereka bagi memudahkan penggunaan duit syiling baharu ini dengan mudah. 

Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan Siri Keempat wang kertas baharu pada bulan September tahun ini.

Untuk lebih lanjut sila lihat: Bank Negara Malaysia

Pandangan saya:

Sewaktu saya tonton berita mengenai pelancaran duit syiling ni, saya teruja. Tak tahu kenapa. Tapi perasaan ni sama macam saya dapat tahu ada setem terbaru keluar. I am collector. Tapi bukan tegar lah. Anyway, design yang terbaru ni sangat menarik dan unik. Saya paling suka design duit syiling 50 sen. Unik sangat sebab ada lekuk-lekuk tu. Betul-betul terbaiklah!

Erm, ada sesiapa sudi nak hadiahkan ke? Saya nak yang dalam pakej khas tu sebagai duit raya Aidilfitri nanti.. =)

4 comments:

org muo said...

syiling warna emas..cantik

-iXxOrE- said...

canteknya!!tak sabar nak guna!!

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

cantik je rekaan syiling tu

:)

Brilliant Marjan said...

Memang cantik & unik!

kalau emas lagi lah bernilai..huhu